четверг, 31 декабря 2009 г.

Daudz laimes , Latvija , Jaunajā – 2010.( vai slapjā kaķēna?) gadā.

«Ivars Godmanis ar draugu
Krīzes laikā nogriež algu!
What will happen, what will be?
Nothing special, you will see!» iz tautas folkloras

Daudz laimes , Latvija , Jaunajā – 2010.( vai slapjā kaķēna?) gadā.
Vecgads nāca ar jaunām atklāsmēm. “Cilvēkiem jāpaskaidro, ka aizvadītie gadi ir notrallināti un ir dzīvots pāri saviem līdzekļiem, ka pasaulē ir ekonomiskā krīze, ka Latvijas budžetā šobrīd nav naudas un ka jebkurš cilvēks, kurš nāktu par Latvijas valdības vadītāju, šo naudu vienalga nevarētu sagādāt.” Šādu viedokli Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs paudis intervijā. „Un tālāk ir jābūt skaidrojumam - tā bija kļūda, nepiedodama kļūda, tas bija pieredzes trūkums, tā bija neziņa, un tā rezultātā mēs esam tur, kur mēs esam,» uzskata I.Rimšēvičs, norādot, ka, viņaprāt, kļūdas radījis ekonomiskās izglītības trūkums gan valdībai, gan Saeimai, gan tautai.” Faktiski pēc „Banka Baltija” epopejas iepriekšējais Latvijas bankas vadītājs pateica īsāk: „ ... tā ir skolas nauda.”
Valdis Dombrovskis nāk klajā ar skaidrojumu (atvainošanās vieta pensionāru priekšā par mēģinājumu tos aplaupīt) par to, ka, protams, sociālajā budžetā ir uzkrājumi. Ir nauda, tikai tā ir virtuāla, jo iepriekšējās valdības to esot jau izmantojušas „valsts pārvaldes aparāta uzturēšanai.” (tātad ieredņu algām...) Tā arī palika neskaidrs vai Latvijas ministru prezidents griezīsies ar iesniegumu Latvijas Ģenerālprokuratūrā par šo naudas izšķērdēšanu sevišķi lielā apmērā. Jo vainīgie jau nav nekādi nabagi, tur ir pat bagāti konti, kurus varētu arestēt... Šobrīd ir jāpiekrīt I.Šmitiņai, VSAA vadītājai, par nepieciešamību glābt sociālo budžetu. Valsts tam ir radījusi lielus zaudējumus. Un zem lēmumiem ir konkrēti uzvārdi.
Roberts Zīle: „ ...esam atstāti bez Eiropas solidārās izpratnes. Viņi mums aizdod naudu, bet faktiski šī nauda paliek vienīgi finanšu sistēmas uzturēšanai... Pagaidām mums naudu aizdod, lai mēs uzturētu pie dzīvības banku sistēmu un pakāpeniski atdotu bankām parādus. Saucot lietas īstajos vārdos mums aizdod, lai mēs spētu norēķinātos ar zviedru bankām. ... Mēs, glābjot PAREX banku, nesabrucinājām banku sistēmu ap Baltijas jūru. Runa jau nebija tikai par PAREX un Latvijas banku sistēmu. Mēs ar savu nodokļu maksātāju naudu glābām visu Eiropas finanšu sistēmu.” Interesanti, protams, zināt ko šodien teiktu tie, kuri tā dedzīgi rosināja stāties ES, lai izmantotu ES solidaritātes iespējas... Kurš kuru izmantoja solidaritātes vārdā???
Pēc šādām atklāsmēm un atceroties Latvijas salīdzināšanu ar slapju kaķēnu, jāsāk domāt – kas tad to kaķēnu apslapināja. Teiksim, latviešiem svētu vietu – pieminekli Tēvzemei un Brīvībai, konsekventi apslapina britu, skandināvu un tagad arī itāļu tūristi...
Joprojām paliek sajūta, ka patiesībā Latvijā krīzes (vēl) nav. Krīze ir galvās. Ja darīts tiks valstij un tautai (ne valsts pārvaldes aparātam), izeja no šīs sarežģītās situācijas ir. Jāsāk kaut vai ar to, ka vienmēr jāzina kāpēc, cik un kam tiek maksāti nodokļi. Tas būtu jāzin gan tiem, kuri maksā. Gan tiem, kuri vēlāk tos izmanto. Lai katrs ierēdnis katru brīdi būtu spiests atcerēties to, ka algu šobrīd viņš saņem ne jau par labu darbu. Bet tikai par atrašanos amatā. Lai Latvijas premjers tiktu vērtēts par labāko jaunlaiku vēsturē ne tikai par to, ka ir pirmais uz kuru nekrīt korumpētības ēna. Lai par viņu varētu teikt ne tikai to, ka tas bija labs un godīgs cilvēks premjera amatā. Ļoti vēlos, lai valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs un ministru prezidents pastāvīgi atcerētos, ka mēs esam maza valsts, bet pietiekami svarīga lielajā politikā. Un sadarbojoties ar ES, NATO, ASV un citiem lielajiem spēlētājiem, ir par katru soli kaut kas jāsaņem savai valstij un tautai. Ne tikai savai nākošajai iespējamai karjerai ārpus Latvijas...
Un mēģināsim tomēr panākt, lai Tīģera gadā Latviju vairs nebūtu iemesls salīdzināt ar apslapinājušos vai apslapināto kaķēnu.
Daudz laimes Jaunajā gadā. Un lai tā mūs sagaida Latvijā ne svešās zemēs.
Imants Burvis, LR pilsonis.

P.S. Mēs nevaram pavēlēt vējam, kas pūš.
Bet varam virzīt sava kuģa buras tā, lai vējš dzen mūs uz priekšu.
Imants.

Комментариев нет: